Onze favoriete websites

bron: NASAEr zijn op het immense internet werkelijk talloze sites te bewonderen die sterrenkunde, ruimtevaart, geologie en weerkunde als onderwerp hebben. Maar welke van deze websites bieden nu werkelijkbron: NASA nuttige informatie, zijn gemakkelijk te lezen en worden snel geladen in uw webbrowser?

Wij zijn u in deze vraag gedeeltelijk tegemoet gekomen, en hebben hieronder een behoorlijk aantal goede websites voor u op een rij gezet. Natuurlijk weten wij heel goed dat de lijst nooit helemaal compleet is, en dat wij ongetwijfeld een aantal schitterende sites niet hebben genoemd. Als u een goede suggestie heeft op dit gebied, houden wij ons aanbevolen.

Bladert u de lijst eens rustig door, hopelijk is er iets van uw gading bij. En telkens wanneer u klikt op een van de hyperlinks, komt de bijbehorende website tevoorschijn in een nieuw scherm. Sluit u dit af, blijft de pagina van de stichting altijd beschikbaar.


Kijk eens omhoog!
Website van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond. Deze stichting heeft tot doel weerkunde, sterrenkunde en daarmee verwante wetenschappen als ruimteonderzoek en geologie omder de aandacht van het publiek te brengen, en de beoefening er van te bevorderen.
Ons Zonnestelsel
Onszonnestelsel.nl is een bron van informatie over ons zonnestelsel, en gerelateerde wetenschappelijke artikelen. Het is een groeiend systeem bedoeld om lange en moeilijk leesbare artikelen in te korten, en voor iedereen leesbaar te maken. Onder elk artikel staan de bronnen vermeld zodat u altijd na kunt gaan of de informatie betrouwbaar is.
Astroforum
Als je zit met sterrenkundige vragen of vragen over ruimtevaart, dan kan je ze hier stellen. Zeker weten dat je antwoord krijgt! Ook valt er over veel onderwerpen te discussiëren, en kan je afspraken maken om eens een keer gezamenlijk te gaan waarnemen. Een topper !
Dutch Meteor Society 
Op deze website is werkelijk alle informatie te vinden over meteoren. Bijvoorbeeld de data voor de meteorenzwermen, activiteiten, nieuws over expedities, heel veel foto's, info over camerabatterijen etc.
Meteotines
meteotines weer wolken radar satelliet beelden onweer temperatuur wind Sterrenkundigen willen als ze gaan waarnemen heel graag weten wat voor weer het exact gaat worden. Komt er regen? Hoe is de bewolking? Gaat het hard waaien? En waar dan wel precies? Om dit te weten te komen kan u het beste een bezoek brengen aan de meteosite van Tines Tianwa. Een grote verzameling animaties en up-to-date foto's, zoals de zeer actuele buienradar, helpt u aan alle benodigde weersinfo. 

 

Het weer in de ruimte
Iets heel anders dan de weersvoorspelling voor Nederland. Hier vindt u wetenschappelijke informatie en voorspellingen over de zonnewind, het noorderlicht, het aantal zonnevlekken en uitbarstingen op de Zon. Ook hier te verkrijgen: een abonnement op een gratis nieuwsbulletin.
Sterrenkids
Dit is een geweldig leuke site voor zowel kinderen als volwassenen. Vele onderwerpen omtrent ruimtevaart en sterrenkunde worden op uitstekende en kristalheldere wijze tot in detail uitgelegd. Een echte aanrader !!
Space.Com
Erg mooie website met veel nieuws en achtergronden omtrent sterrenkunde en ruimtevaart. Vooral ook veel informatie over asteroiden. Ook hier is er voor u de mogelijkheid om een kosteloos abonnement op een zeer nuttig nieuwsbulletin te nemen.
Polar Light Center
Rob en Threes Stammes hebben in Laukvik op de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, een voormalig dorpshuis gekocht en verbouwd tot Polarlightcenter. Daar worden lezingen en presentaties gehouden, en kan men buiten genieten van het Noorderlicht. Wellicht een leuke vakantietip!!

Om u een fraaie impressie te geven van het uitzicht, klikt u hier. Neem wel een dikke jas mee, want het is daar vaak erg koud. Voor een beschrijving in het Nederlands klikt u hier voor het Word-document, voor het pdf-bestand klikt u hier.

Google Mars
Google Mars, gestart begin 2006, is een dienst van Google die de planeet Mars in kaart brengt. Deze kaartendienst lijkt erg veel op Google Earth maar laat dus Mars zien in plaats van de Aarde. Google Mars brengt de rode planeet op drie verschillende manieren in beeld: met een gewoon satellietbeeld, een hoogtekaart, en een mozaïek van infraroodbeelden met details die normaal verborgen blijven. Bovendien bevat het alle data van de marsexpedities. Een aanrader !!
Volkssterrenwacht Saturnus Heerhugowaard
Hier kunt u terecht voor alle informatie omtrent sterrenkunde en ruimtevaart. Tevens is er de gelegenheid tot het kijken door de telescopen naar Zon, Maan, sterren en planeten. De Volkssterrenwacht Saturnus organiseert ook een leuke cursus waarin alle geheimen van het heelal worden onthuld: Hoe is het heelal ontstaan, wat zijn planeten, wat is een zonsverduistering, hoe meet men afstanden in het heelal en nog veel meer….
Astronomie.nl
www.astronomie.nl is de nieuwe publiekswebsite van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). De website bevat veel nieuws en informatie vanuit en over de Nederlandse sterrenkunde. Ook staat er op de website een encyclopedie, een beeldbank, een agenda en aparte pagina's voor kinderen, scholieren en docenten. Erg handig is ook de complete lijst van alle publiekssterrenwachten en planetaria in Nederland, voor het geval u er eens een wilt bezoeken. Astronomie.nl is een mooie en overzichtelijke website.
Mars in 3D
Op deze site kunt u werkelijk tientallen foto's bekijken van Mars in 3D. Het zijn stereoscopische foto's, dus u indien u in het bezit bent van een 3D-brilletje (u weet wel, zo eentje met een rood en een groen venster) kunt u zich urenlang vergapen aan het prachtige Marsterrein.
9 Planeten
Dit is de door de Belg Guido Hemeleers in het Nederlands vertaalde uitvoering van de bekende Amerikaanse site 'Nine Planets' (Bill Arnett). Op ruim 90 (!) pagina's wordt een overzicht gegeven van de huidige stand van zaken omtrent onze kennis van de planeten, asteroiden, Kuipergordel en Oortwolk.
NASA
Dit is de hoofdpagina van NASA. Van hieruit kunt u alle verschillende sites van NASA bezoeken, zowel op het gebied van de ruimtevaart, de sterrenkunde, ons zonnetselsel als het onderzoek van onze eigen planeet.
Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie
Erg mooie en goed verzorgde site over het weer en het klimaat. Veel achtergrondinformatie over bijvoorbeeld het ontstaan van onweer en hagel, het laatste nieuws op het gebied van de weerkunde, interessante gebeurtenissen zoals windhozen en nog veel meer. Voor de mensen die weer en klimaat
Picture of the Day
Op deze pagina krijgt u elke dag weer een andere foto voorgeschoteld. Dat kan een sterrenkundige foto zijn, of eentje die te maken heeft met de ruimtevaart. Werkelijk de allermooiste foto's, en dat helemaal gratis!
Astronomische Basisbegrippen
Hier kan men een klein aantal basisbegrippen uit de sterrenkunde leren beheersen. Belangrijker, een idee hebben van de meest fundamentele eigenschappen van het heelal om je heen, ordes van grootte kunnen schatten, weet hebben van onzekerheden. Kennis maken met de kernvragen van de moderne sterrenkunde. Voor diegene die wat dieper op de sterrenkundige materie willen ingaan een prima inleiding. Enige kennis van wiskunde is overigens wel vereist voor enkele onderwerpen. Met name de animaties (via de Info-icoon linksboven) zijn de moeite waard en een mooie aanvulling op de tekst. Wel eens de vorming van een zwart gat gezien of een driedimensionale weergave van een electromagnetische golf?